Wednesday, 16 August 2017

Move On

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Peel aku pepagi masa dlm keta, mmg akan on radio...Channel pagi yg slalu aku dgr opkos lah Hot FM...Dok dengar celoteh Geng Pagi Hot tu mmg x kering gusi aku ketawa...Lagu2 dorg siar pagi2 pun mmg best2...Layan je pagi td bwk keta sejuk2 sendu2 mata tu kan...Topik dorg pagi ni adalah 'Sapa Lagi Cpt Move On, Laki ke Pompuan'...Tu pun setiap topik pagi akan timbul lps si Kak Ello aka Syuk tu muncul buat drama...Timbullah isu tu pagi ni...Terus aku up kt FB aku tanya sapa lg cpt move on...

Sumbangan Encik google

Mcm biasalah, jwpn2 yg aku akan terima kompom lah mcm2 kan..Dh nama pun ada kwn laki n kwn pompuan...Memasing ada pendapat sendiri...Dan yg mmg aku jangka akan terjadi mestilah salah menyalahkan antara satu sama lain...Yg laki dok kata pompuan ssh nak move on...yg pompuan lak kata laki plg payah nak move on...aku x kata apa2 just minx alasan dorg je atas sbb apa dorg kata mcm tu...Ada yg kata berdasarkan pengalaman...Ada yg kata ikut lumrah lah...Haish, pandai pulak korg main lumrah2 alam ni ye... Biasalah setiap manusia ada pendapat dan pandangan memasing...Nak  minx pendapat aku pun blh...Pendapat je tau bukan pendapatan...


en google bagi lagi


Klu aku, bagi aku lah kan...Memasing ada cara sendiri...X semua lelaki n perempuan sama...Ada je jenis lelaki yg x blh nak move on...Lambat je dia amik masa....Ada je alasan dia konon2 xleh nak move on...Sama gak ngan pompuan...Ni lg bnyk aku rasa yg ssh nak move on...payah nau nak melupakan katanya...Tapi, korg kene ingat...Bila org2 mcm ni dh start move on, haa..dorg mmg xmo tgk dh muka org yg sakitkan ati dorg tu...Ada pulak tu, jenis yg senang giler kot nak move on...Baik lelaki atau pompuan...Rilek je dorg blh move on dengan senang ati malas nak pk lah kononnya...Tp kdg2 org2 mcm ni, dlm diam dia mulalah teringat...Dh lama2 mulalah ada rasa menyesal..Mulalah start rasa rindunyaaaa masa tu...haaaa...Time tu dh start mcm nak menggagau cari balik...

eh, en google punya lagi..heheheh
 
Itu cuma pendapat n pandangan aku je...Setiap manusia ada perangai dorg sendiri...Ada hati sendiri yg lebih mengetahui...Dan aku percaya masing2 pandai menilai dan membuat keputusan dalam kehidupan masing2 kan...So, pklah baik buruknya kepada diri masing2...Bagi aku ada baik dan buruknya cpt dan lambat move on ni...So Selamat beramal....eh??..hahahhaha

Xoxo...Salamesrabadingatan

Wednesday, 9 August 2017

Kaki Tapau

Assalamualaikum...

Hai korg..Lama dh x menaip kt sini...Bsawang giler..penuh labah2 siap btelur bagai dlm blog aku ni haaa...Ni pun start blik sbb biras aku si Ayu aka (ummuhaninziyad.blogspot.com) tu dh start berblogging...Dia lak siap tanya apa nama blog aku ni haaa...Alahai diknon, kakyong punya blog ni uzur dh hidup segan mati x mau...Malu kyong nak tnjk kt awok...hahahahah...Tp xpe, kita bagi dia idup balik biar awok jengah2 slalu blog kyong ni ye...

kita baru je abis smbut Raya Puasa...Raya Aji pun dh x brapa lama je lg nak dtg jenguk kita...Insan2 yang dijemput Allah untuk menjadi tetamuNya taun ni pun dh ramai yg bertolak untuk mengerjakan ibadah Haji...InshaaAllah aku doakan agar semua yg ada di sana akan dapat mengerjakan ibadah Haji dengan tenang, berjalan lancar, mendapat haji yg mabrur dan semoga selamat pulang ke tanah air...Bila citer pasal raya ni, mulalah tingat pasal raya puasa aritu....ramai sgt kwn2 yg dok ajak jemput datang umah depa sbb depa buat 'Open House'..Sonok sbnrnya raya ni sbb kita blh gantung piyuk belanga sambil duduk sila panggung mengira 'umah sapa pulak aku nak g lepas ni'....Aku lah tu yg buat peel gitu...Eh tapi aku kira2 ngan jari je sambil2 susun jadual umah mana dulu umah mana kemudian...Pastu aku g umah yg jemput aku jelah..Yg x jemput apa jadahnya aku nak muncul dpn pintu umah org tu smbil sengih mcm kerang kene basuh...

Citer psl open house ni, mende paling aku x suka skali ngan sikap suka tapau2 ni...aduhhhhh....Dia bnyk maksud tau tapau ni...Tapau yg jenis tuan umah offer 'ko nak x bwk blik sikit mende alah ni' atau 'nnti ni ko bwk balik bg laki ko yg ensem tu mkn tau' smbil kenyit2 mata.....Tapau ni aku x heran sgt sbb dh memang tuan umah offer ko kot...Dlm jaga adab, baiklah ko terima pemberian org tu sbb itu namanya rezeki...Kan Allahyarham Tan Sri P.Ramlee dh ckp 'rezeki jgn ditolak, musuh jgn dicari'....So, bedal je apa yg tuan umah bagi....

Ada pulak pesen tapau yg bila mana ko dtg sebagai org yang akhir2 skali dlm majlis tu...Dgn makanan belambak lg x abis...Dah sah2 tuan umah tu akan offer ko tapau apa ko nak xpun dia sndr bubuh segala mende alah yg dia dh x lalu nak tgk, supaya bpindah pulak ke dapur ko nnti...Senang tuan umah nak mengemas nak menyimpan barang sumer...Daripada membazir...Part ni aku rasa klu tuan umah x suruh tapi sendiri minx pun, kompom dia akan bagi jugak....Mcm aku sendiri x lalu nak nengok makanan belambak x abis...Sapa nak mkn lak lps tu...Sudahnya aku lambak ke mulut tong sampah je nnti..

Tapi, yg plg rare aku jumpa, jenis yg mmg tahan dan tebalkan muka minx nak tapau mknn kt umah org sedangkan tuan umah x offer sepatah haram pun...Jenis tuan umah lak baik hati senyapppp je x kata apa...Sedangkan lps2 tu tuan umah tu ramai lagi kaum kerabat dia yg nak mkn juadah dia tu....haaaa,  tapau yg pesen ni lah paling aku x gemor...Paling nyampah pun ya gak...Gamak eh ko dengan selamba blh minx nak bwk blik mknn....Siap blh lak kaum kerabat ko yg lain pesan suh ko tapau segala macam yg ada kt umah org tu kan....Aduhhh,tolongggg...Malu mana malu...Eh aku lak yg tmalu....

Kawan, org x marah sbnrnya ko nak tapau setakat ada hal yg mmg menyebabkan ko kene tapau, mcm cntoh ko x smpt makan ke, atau apa2 collection yg korg dh buat tp ko x dpt join mkn skali....Yess, itu mgkin blh ko tapau...Orang pun faham keadaan tu...Tp klu part yg xde segala kesulitan apa pun, siap ko melantak segala mcm yg ada, pastu ko blh dengan gah diri minx tapau...aiyooo, nonsense weh...Sbb ko kawan aku... Sekaligus aku rasa mcm aku turut mbawa imej ko lak...aduh, tudung saji mana tudung saji...maluuuuu...nk wat tutup muka jap...Tolonglah kurang2kan sikap mcm tu...belajar balik adab ke rumah org mcmmana....Perbaiki balik khilaf diri...Bukan utk korg je...Sekaligus pesan ni utk diri aku sndr jugak...Sbb aku pun bknnya malaikat yg x penah buat salah x penah buat dosa...

ok sekian...Penat dh bebel..Lots of love..

Salamesrabadingatan

Wednesday, 28 December 2016

Cousin n family

Assalamualaikum....Cuti Krismas aritu aku balik kg sbb nak amik anak aku...Lama dh ddk kg kan...Skolah pun dh nk bukak x lama lg....Sbnrnya bukanlah hari Krismas pun tp sehari dua sblm tu lah...ala2 cuti Krismas lah tu kan....Aku balik x lama pun...Pegi Sabtu Ahad malam dh blik Bangi...Oklah tu kan...Dpt gak manja2 ngan ibu ayah kt kg...Dpt gak nk huha huha ngan cousin2 kt kg.....Sbb kebetulan ada gak lah beberapa family pakcik makcik aku yg turut balik...Cuti lama katakan.....


Klu family belah2 ibu kau ni, ramai sgt cousin2 aku yg muda2 belia lg dr aku....Dan kbnykkannya yg sama pala otak ngan aku sumer ala2 blajar n skolah lagi...Terasa tua jap hakak ni dik oiii....Bkn xde yg sebaya n lg tua dr aku....Ada je cuma yg puak sebaya n tua lg ni jarang balik....kadang2 je jumpa...Raya, kenduri, cuti2 panjang, barulah nmpk muka....Itupun dorg balik x lama...Jadinya yg slalu nk jumpa pun yg kechik2 ni jelah.....So balik baru2 ni ada lah puak2 muda nikan....Kbtlan makcik aku ada buat kenduri soa selamat sikit...Kecil2an je skali smbut beday anak dia yg dh besar gedabak tu...Cousin2 yg muda dr aku ni lah yg memeriahkan mjlis...Bila ada dorg, ngan aku2 skali rasa termuda kejap....hahahahahah....yelah, kita paling tua, tp dorg sumer cari kita...Pastu memasing ala2 BBNU (Budak2 Baru Nak Up)...Sibuk lah citer hal2 ala2 org dewasa gitew...Meh hakak layankan...Korg nak jadi ala2 remaja sgt kan....


Seronok layan pala giler2 budak2 ni...Dh tmbh lak ngan aku yg mmg x betul ni kan...Keje gelak jelah korg kan dgr hakak bcakap kan....aku auta dorg pun dorg percaya agaknya....Smptlah jugak bwk dorg ni lepak2 kt town taiping mlm tu...Tp itu utk yg dh abis skolah je...Yg skolah sila ddk umah sbb hakak xnak libatkan korg dlm kegiatan keji hakak ni....hahahahahah...Kang x psl2 terjebak kang...X sggup hakak nk mjawab ngan mak apak korg dik....Tp apa2pun korg mmg cousin yg ohsem....Sgt2 best...Siap plan nk dtg kl hokey....Nak ajak akak bjimba katanya...hei...Ni hakak yg ajar ke korg yg ajar hakak sbnrnya ni....Terbalik dh aku rasa ni....X kisahlah apa pun...Nk dtg aku lynkan aje,....Tiptop servis aku bg smpi korg xkan lupa semua memori korg bila dtg tpt hakak dik.....hahahahahahah....hmmm...X sabar nk balik kg lg nk jumpa korg....Rinduuuuu.....





xoxo..Salamesrabadingatan

Allah sayangkan dia

Innalillahiwainnailaihirojiun....Itu yg tluah dr mulut aku bila pagi2 dpt berita x happy mcm ni...Pagi2 dpt wasap dr member bgtau wife pd member sorg lagi meninggal...Serius aku mmg tkejut giler...Lagi terkejut bila aku tau dr orang lain...Dan pemergian tu dh 2 hari berlalu....Knp bkn dari dia sedangkan dia sendiri terlalu rapat dgn aku...Tp btllah kata dia, dia sndr x blh nk pk apa n x blh nk ingat sapa dh bila bende tu terjadi...Btl, klu aku pun  xtau apa lak yg akan jd kt aku sbb aku x rasa apa yg dia rasa...Takziah buat Zakaria aka Z aka Pokya atas kehilangan isteri tercinta bsama anak tersayang...Allahuakbar, besar ujian yg Kau berikan pada dia...Percayalah Z, Allah sygkan dia dan sygkan kau..Sbb tu dia turunkan ujian ni utk kau...

Pagi2 aku dh kacau n wasap kau nk tanya hal sebenar...Sedih, itu yg mampu aku ucapkan bila kau luahkan semuanya....Pemergian isteri tercinta dalam keadaan yg tiba2...sekaligus pergi bersama anak dlm kandungannya...Allahu Rabbi...Baby yg bakal lahir dalam tarikh lg dua mggu je...Kau ambil bsama ibunya...Hanya Allah yang Maha Mengetahui...Ketahuilah sahabat, betapa sygnya Allah pada mereka berdua...Kau kene kuat Z..Kau kene kuat demi anak sulung kau yg dia tgglkan....Itulah saja permata hati bukti cinta kau dan dia...Aku tau kau rapuh...Mcm yg kau ckp "X sedia lagi nk tgglkan kubur arwah"....Aku faham betapa sygnya kau ngan dia....Aku x rasa dan x alami apa yg kau rasa...Tp, aku sgt2 berharap agar kau x terlalu ikut perasaan....Ingatlah yg anak kau masih memerlukan kasih sayang dan perhatian kau....Dia sendiri pun dh xde sesiapa selain dari kau....Aku tau kau kuat dan mampu bertabah harungi semua dugaan utk kau ni...

Makan minum kau pun dh x terurus...dh dua ari kau ckp kau x makan...Hanya bgantung dengan minum air....Kau x blh mcm tu Z...ingat anak kau...Jaga kesihatan kau....Klu kau sakit, sapa nak tgkkan anak kau...Ingat kau masih ada dia yg sgt2 perlukan kau....Kami kawan2 kt sini semuanya bersedih atas apa yg berlaku kt kau...Kami akan sentiasa mendoakan agar arwah ditempatkan dikalangan ahli2 syurga...Amiinn...Teruskan hidup kau dengan anak tersayang....Semailah rasa cinta dan sayang yg sama pada anak kau sepertimana ibu dia menyayanginya...Banyakkan berdoa dan sedekahkan AlFatihah pada arwah...Doa2 kita yang menjadi bekal untuk dia di sana...Al-fatihah......

xoxo...Salamesrabadingatan
 
Jaga Hati Hiasi Peribadi Blogger Template by Ipietoon Blogger Template