resepi tu kyong amik kt beberapa blog jugak...yg mmg nmpk simple n sedap...tp mmg sedap pun...korg blh try cr resepi kt Zulfadreamland dgn myzajresepi...dua2 senang...n dua2 mcm sama je resepi dia....xpe...meh kyong share ckit cmne nk buatnye ye...nak buat sambal ni sbnrnye senang giler...yg nmpk susah n payahnye tu bila nk uruskan belimbing tu td...belimbing tu sbnrnye kt kena rebus dulu tanpa air smpi dia kering...mmg lama koo...berejam kyong menunggunye...n sgt berisiko utk kuali n periuk korg jahanam...x caya...cuba try test...
![]() | |||
haa...bnyk ni r belimbing yg kyong dpt...basuh dulu!!! |
![]() |
haa...rebus tanpa air...sbb dia kuarkan jus sndr...rebus smpi kering... |
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
![]() | |
see...dh nmk bibit jahanam kan kuali kyong... |
![]() |
sudahnye, kyong tukar ke dalam pan...yg agak2 x berapa nk pkai... |
![]() |
kene tggu lg smpi bebetul kering... |
Alamak...dlm dok excited tu, blh lupa amik gmbr yg dh bebetul kering...sabo jelah...tp xpe...dlm blog yg kyong ckp td tu ade gmbonye...haaa...dh siap tu, blh r korg smpn lama dlm peti sejuk...bila nk masak je blh amik... ok..kyong msuk lak bab nk masak sambal nye ye...
Bahan-bahan :-
- 1 mangkuk ikan bilis yang dibuang perutnya
- 1 biji bawang besar (separuh hiris, separuh blender)
- 10-15 biji cili padi (pedas ikut rasa masing-masing)
- 1 sudu belimbing rebus yg dh kering
- Sedikit kicap
- Sedikit gula
- Sedikit garam
- 3/4 cawan minyak masak (lebih kurang)
Cara
membuatnya :
- Blend cili padi dan bawang sehingga lumat .
- Masukkan pula ikan bilis bersama belimbing dan blendseparuh hancur
- Panaskan minyak.Tumiskan bawang, tak perlu tunggu bawang layu atau naik bau, terus sahaja masukkan ikan bilis yang telah diblend bersama cili tadi.Goreng menggunakan api sederhana.
- Masukkan sedikit kicap, garam dan gula. Kacau lagi sehingga agak-agak garing atau pun mengikut citarasa masing-masing. Ada yang suka sambal ini rasa lembut-lembut, tak suke garing. Ada juga yang suka sedikit. Jaga-jaga jangan sampai hangit pulak. sambal ini juga boleh tahan berminggu kalau dimasak garing dan kering.
- Bila sudah garing tutupkan api lalu tolakkan sambal ke tepi kuali beberapa minit supaya minyak tos sebelum dihidang. Atau boleh juga angkat dan sejatkan sambal menggunakan penapis santan.( kyong x tapis pun..angkat terus)
- blh terus makan...kyong mkn ngan nasi panas n ayam @ telur goreng je...sedapnye...
![]() |
ter'blend mcm hancur...tp sodap...kyong buat basah2 ckit...ni balance yg x abis dimakan..lupa nk snap awal2... |
laki (mr Perfest aku) mkn bertambah2...siap asyik ckp "sedap, sedap"...lemas lak kyong dgr,....mcm bini dia sorg yg pndai masak..xyah nk propa sgt lah abg...hahaha...oklah...korg cuba2 lah buat eh...klu dh jd n sodap, anta kt den ckit yo...
*salamesrabadingatan*
4 comments:
dah lama nak buat tapi tak terlayan... hehehe..
As-salam kyong..
mmg sedap sambal itam tu.. semakin berselera tekak yg selalu berselera ni makan he..he.. thank you kyong..
Jiran sebelah tak nak bagi ker...dah kecur airliur ku ini...hehehe
sambal hitam pahang ni mmg feveret, ada org jual, tapi agak mahal, nak buat sendiri tahu2 je lah..
tengs share resepi, ingat mcm nak buat jugak la satu hari nnt, ooo mcm tu rupanya rebus tanpa air, sebelum ni pernah google resepi dia kata rebus tanpa air, saya tertanya2 mcm mana lah rupa rebus tanpa air tu, rupanya dia akan keluarkan jus sendiri ye...
anyway, tengs drop by my blog n drop ur comment, saya follow sini kembali ye...
nice blog!!
Post a Comment